Mrkvovo mandľové muffiny

Muffiny sú obľúbené jedlo môjho staršieho syna. Rád ich so mnou aj pripravuje. Zakaždým ich niečim vylepšíme. On pridáva citrónovú šťavu, to je jeho obľúbená ingrediencia :-) Ja sa snažím minimalizovať múku a iné nezdravé suroviny. V tomto recepte sa mi to podarilo a nie je v ňom ani štipka múky a cukru. Pravdaže až na tie ozdoby na vrchu :-) To je môj kompromis medzi zdravým a nezdravým. Ja som si to dala ľahko dole a už to bolo bez cukru.

Ingrediencie: 6 vajec, 6 lyžíc brezového cukru (xylitol), 2 lyžice ďatlového sirupu (prípadne iného sirupu bez cukru), kypriaci prášok z vinného kameňa, 100g kokosového oleja, citronová šťava z 1 citróna, 800g postrúhanej mrky, 200g zmixovaných mandli, 5 lyžíc kokosovej múky, štipka bourboune vanilky

Postup: žĺtky s cukrom, sirupom a citrónovou šťavou vymiešame do penista. Pridáme roztopený kokosový olej (pozor, aby nebol príliš horúci). Ďalej postupne pridávame mrkvu, kokosovú múčku a mandle, tak aby vzniklo hustejšie cesto. Na záver pomaly primiešame sneh z vajec. Plníme do  košíkov na muffiny.  Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry, kontrolujeme špáratkom ( ja väčšinou prepnem na spodné pečenie, keď mi vrch zhnedne a mierne stiahnem teplotu).

Nezdravá ozdoba: Z marcipánu povykrajujeme formičkou kvietky, ktoré ukladáme na vychladnuté muffiny (môžete prichytiť aj maslom rozmiešaným s cukrom, ale potom to ide ťažšie dole, keď chcete jesť bez toho alebo tubami na zdobenie perníkov Dr. Oetker, čo dostať v obchode). Na marcipánové kvietky ukladáme cukrové zvieratka alebo iné ozdoby, ktoré prichytíme maslom alebo tubami na zdobenie.  (TIP: marcipán sa ľahšie vaľká, keď dosku posypete nejakým škrobom)

Zdravšia ozdoba: horkú čokoládu roztopíme s kokosovým olejom nad parou a polejeme ňou hotové muffiny. Môžeme pridať sušené ovocie bez cukru.

© 2016 
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky